De wondere wereld van trouwambtenaren

Tijdens mijn kennismakingsgesprekken met toekomstige bruidsparen ben ik graag zo transparant en duidelijk mogelijk. Met alle liefde beantwoord ik alle vragen rondom de ceremonie en hun trouwdag. Ik merk vaak dat mijn ervaring als ceremoniemeester hierin goed van pas komen. Wat mij ook opvalt is dat er vaak vragen worden gesteld over alle verschillen in trouwambtenaren. Want het zijn er nogal wat, trouwambtenaren. En dat is maar goed ook! Er is niets zo oud als de liefde en de liefde zal altijd blijven en daarom zullen er altijd trouwambtenaren nodig zijn.

Maar het is mij niet ontgaan dat het voor jullie als bruidspaar soms een wirwar aan informatie is, niet alleen op het gebied van trouwambtenaren maar ook qua regels bij de gemeente, de bijhorende kosten (huwelijksleges) en ga zo maar door. Want bij elke gemeente steekt dit weer anders in elkaar. Vandaar deze blog, mijn allereerste trouwens, hopelijk is dit verhelderend en zetten sommige bruidsparen hierna weer een vinkje op hun to do lijstje.

Laten we beginnen met al die benamingen: trouwambtenaar, BABS, zelfstandig trouwambtenaar, hoe zit dat nou?
Ik gebruik mezelf als voorbeeld. Ik ben sinds juli 2020 in dienst als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand bij de gemeente Alphen aan den Rijn.
De afkorting van die titel is BABS, en in de volksmond noemen we dit ook wel een trouwambtenaar. Als je bij de gemeente in dienst komt krijg je een benoeming in die specifieke gemeente. Daarnaast ga je naar de rechtbank om beëdigd te worden. De combinatie van de benoeming en beëdiging zorgt ervoor dat ik in de gemeente Alphen aan den Rijn huwelijken mag voltrekken. 

Dankzij mijn aanstelling bij de gemeente mag ik daarnaast in de rest van Nederland als zelfstandig trouwambtenaar aan de slag. Dat doe ik vanuit MarryElle. 

Een paar belangrijke punten op een rij:

  1. Kosten
    Bij de meeste gemeenten in Nederland mag je als bruidspaar een je eigen trouwambtenaar meenemen, hier hangen kosten aan vast voor de benoeming in die gemeente. De kosten hiervan verschillen per gemeente. Bij een ervaren trouwambtenaar zijn deze soms lager omdat hij/zij niet beëdigd hoeft te worden in de rechtbank. Je betaald dus naast huwelijksleges ook nog een bedrag aan de gemeente waarin jullie trouwen voor het meenemen van jullie eigen trouwambtenaar.

  2. Ervaren trouwambtenaar
    Er zijn een aantal gemeenten waar je alleen een zelfstandig trouwambtenaar mag meenemen mits deze al benoemd (in dienst is) bij een gemeente zoals ik.
    En bij een enkele gemeente mag je alleen een trouwambtenaar van de gemeente zelf kiezen.

  3. Ceremonieel huwelijk
    Misschien hebben jullie de term ceremonieel huwelijk misschien wel eens voorbij horen komen. Bij een ceremonieel huwelijk ligt de focus op jullie verhaal en op de locatie en tijd van jullie voorkeur maar wordt er geen rechtsgeldig huwelijk voltrokken, alleen lijkt het voor jullie gasten wel zo. Er kunnen diverse redenen zijn om hiervoor te kiezen. Je hoeft dus geen trouwambtenaar te zijn om een ceremonieel huwelijk aan te bieden, want het is niet rechtsgeldig.

  4. BABS voor 1 dag
    Wat is dan een BABS voor 1 dag? In sommige gemeenten kan je getrouwd worden door een vriend of familielid van jullie keuze. Dan is hij/zij alleen op jullie dag benoemd tot trouwambtenaar. Omdat hier aardig wat tijd en begeleiding in gaat zitten kan dit niet in alle gemeenten. Deze persoon zal worden gekoppeld aan een ervaren trouwambtenaar van die gemeente. Dit is iets wat ik zelf ook super graag doe in mijn eigen gemeente, en zo is mijn eigen avontuur als trouwambtenaar ook ooit begonnen!

Ik ben benieuwd wat je ervan vond. Maar nog belangrijker: ik hoop dat het jullie een beetje duidelijkheid heeft gebracht in de wondere wereld van trouwambtenaren.
Zo niet, dan leg ik dit graag nog een keer persoonlijk met alle liefde aan jullie uit.

Liefs, Mariëlle